Verzorging

Over

Teelt Advies

Stamrozen, met hun elegante uitstraling en weelderige bloemen, vormen een prachtige aanvulling op elke tuin of terras. Om optimaal van deze sierlijke planten te genieten, is het van belang enkele essentiële verzorgingsrichtlijnen te volgen. Van het kiezen van de juiste locatie tot het toepassen van passende bemesting en snoeitechnieken, deze introductie biedt een beknopt overzicht van de belangrijkste stappen voor het onderhoud van stamrozen. Ontdek hoe eenvoudige handelingen het verschil kunnen maken in het bevorderen van gezonde groei en weelderige bloei gedurende het seizoen.

Planten

Plant de stamroos die u bij ons heeft gekocht in de bloementuin, bij voorkeur in de maanden april-mei. Kies een locatie met de beste blootstelling aan halfschaduw tot zonlicht en gebruik humus of koemest gemengd met de grond in het plantgat. Als u de stamroos in een ruime pot of bak op het terras of balkon wilt plaatsen, doe dit dan ook in de maanden april-mei, en zorg ervoor dat de locatie halfschaduw tot zonlicht biedt.

Verzorging

Geef de stamroos regelmatig water, vooral direct na het planten en tijdens droge periodes of bij schrale wind. Laat de pot voor het planten 10 minuten in een emmer water staan. Vervang de tie-wrap door flexibel bindmateriaal om knelling te voorkomen. Omdat stamrozen extra ondersteuning nodig hebben, plaats een stok of paal aan de windzijde waar de stamroos wordt aangebonden.

Bemesten

Net als alle rozen hebben stamrozen overvloedig voedsel nodig voor een weelderige bloei. Daarom is het belangrijk om uw rozen te bemesten. In de winter kunt u koemestkorrels rond de basis van het stammetje verspreiden. Geef in het voorjaar een gemengde organische meststof. In juli is het raadzaam bij te mesten met speciale rozenmest; raadpleeg hiervoor de aanwijzingen op de verpakking voor de juiste hoeveelheid.

Onderhoud

In de zomer, verwijder de uitgebloeide bloemen. Als alle bloemen van een tak zijn verwijderd, knip dan die tak terug tot net boven een meestal 5-tallig blad. Hierdoor stimuleert u nieuwe uitlopers en bloei op die tak.

Snoeien

Elk voorjaar is het noodzakelijk om stamrozen te snoeien. Doe dit in maart of na de vorst door alle takken die boven aan het stammetje groeien terug te snoeien tot op 2-4 ogen (knopjes) of ongeveer 10-15 cm. Laat ongeveer 5 stevige takken, goed verdeeld over elke stamroos, zitten en snoei de rest volledig weg. De rozen die u van ons ontvangt, zijn al gesnoeid, dus u hoeft pas in het volgende voorjaar te snoeien. Verwijder in de zomer eventuele “wilde scheuten” die uit de stam of wortels kunnen groeien. Een wilde scheut herkent u aan de overvloedige stekels en het zevendelige blad.

Bescherming Tegen Vorst

Bescherm in de winter de bovenkant (kroon) tegen vorst. Gebruik bij temperaturen tot -5 °C noppenfolie of een luchtdoorlatende zak die luchtig is gevuld met hooi. Als er aanhoudende vorst van -10 °C of meer is, dient u de zak goed dicht te binden. Verwijder de bescherming na elke vorstperiode.

@VanEkrisRozen

Scroll to Top